top of page
  • Writer's pictureMinas Lyristis

Ελληνική Επανάσταση και σύγχρονη κοινωνία: Μια αμφίδρομη σχέση

Κάθε άνθρωπος που αγωνίζεται για την ελευθερία του, κάθε λαός που παλεύει για την αυτοδιάθεση του και κάθε κοινωνία που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον, πάντοτε θα έχει ως σύμβολο την εθνική μας παλιγγενεσία, τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.


199 χρόνια από την αφετηρία αυτού του αγώνα, αισθανόμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι καθώς πετύχαμε να επικοινωνήσουμε το αίσθημα ελευθερίας, τη δημοκρατία μας αλλά και τη δυναμική στις επόμενες γενιές να συνεχίσουν τον ίδιο δρόμο, παλεύοντας για αυτά τα κεκτημένα.


Σήμερα οι Έλληνες καλούμαστε να υπερκεράσουμε ένα ακόμη εμπόδιο, με κίνδυνο να απολέσουμε ελευθερίες και κεκτημένα γενεών στο όνομα της υγειονομικής μας ασφάλειας. Η εμβάθυνση στις δημοκρατικές αξίες και η διεύρυνση κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεων απειλείται από έναν εχθρό αόρατο στο μάτι, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο.


Προϋπόθεση για τη νικηφόρα έκβαση και σε αυτή τη μάχη είναι η αντίληψη και η σοβαρότητα που οφείλει κάθε πολίτης να επιδεικνύει. Καλούμαστε από Ειδικούς, από Επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην καταπολέμηση τέτοιων υγειονομικών κινδύνων, να κάνουμε το απλούστατο: Να μείνουμε στο σπίτι μας, περιορίζοντας τις εξόδους μας στις απολύτως απαραίτητες.


Είναι σαφές πως όχι μονάχα ο Ελληνισμός, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα ακολουθήσουμε το βέλτιστο μονοπάτι, αυτό της υπομονής και της αφοσίωσης στις εκκλήσεις των επιστημόνων. Οι Έλληνες θα περάσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή, φωτίζοντας τις ορθές επιλογές, το αίσθημα ευθύνης των πολιτών και επιδεικνύοντας την απαραίτητη αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας.


Η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του σήμερα, δεν έχει σύνορα, δημιουργεί νέες προκλήσεις και αυτό αναντίρρητα δίνει νέα διάσταση στην έννοια της εθνικής ασφάλειας. Αυτή την έννοια όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να την περιφρουρούμε διαρκώς, και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τη χρησιμότητα της ανάγκης αυτής.


Αυτό ήθελαν άλλωστε και οι αγωνιστές εκείνης της εποχής. Μια χώρα δυνατή, ανεξάρτητη και άξια να αποτελεί μέρος αυτού του κόσμου. Μια χώρα, οι πολίτες της οποίας θα συναισθάνονται τον κίνδυνο και θα λειτουργούν με στόχο την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Μια χώρα, που οι κάτοικοι της θα ζουν δίχως φόβο αν θα χάσουν τη ζωή τους, δίχως άγχος αν θα έχουν δουλειά, δίχως τη θλίψη της κρατικής απραξίας. Γιατί τελικά, Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς, όσοι ζούμε, μορφωνόμαστε, δουλεύουμε και ξυπνάμε κάθε πρωί σε τούτα τα χώματα.


Είχε ελλείψεις εκείνη η Επανάσταση; Είχε αντιδικίες; Είχε διαφωνίες; Ποιος μπορεί να αρνηθεί τη θετική απάντηση στα παραπάνω; Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχες πρακτικές; Η απάντηση σε αυτό είναι μονολεκτική.


Ομοψυχία.


Αυτό είναι το εφαλτήριο της θετικής έκβασης στο σημερινό μας πρόβλημα. Ομόψυχα λοιπόν, τηρούμε τους κανόνες, σεβόμαστε τους γύρω μας και ακολουθούμε τις επιταγές της Επιστήμης. Και τότε, θα βγούμε νικητές.




Μηνάς Λυριστής

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Μύκονος, 25/3/2020





11 views
Post: Blog2_Post
bottom of page