top of page
  • Writer's pictureMinas Lyristis

Περιφερειακές εκλογές 2023

Η επικύρωση των αποτελεσμάτων των Περιφερειακών εκλογών της περασμένης εβδομάδας από το Πρωτοδικείο Σύρου, δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 489 Μυκονιάτες και Μυκονιάτισσες που στήριξαν την υποψηφιότητα μου, κατατάσσοντας με πρώτο στον συνδυασμό μου για δεύτερη συνεχή εκλογική αναμέτρηση. Επιπρόσθετα, αυξήθηκε ο αριθμός σταυρών προτίμησης στο πρόσωπο μου σε σχέση με το 2019, τόσο ποσοστιαία όσο και με απόλυτους αριθμούς.


Οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από πολιτικό πολιτισμό, δίχως ακρότητες και χωρίς ενασχόληση από μεριάς μου για τις τεράστιες ελλείψεις, την αλαζονεία και τη μηδενική στήριξη της Περιφερειακής Αρχής ως προς τη Μύκονο τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό συνέβη όχι γιατί δεν μπορούσα να κάνω κριτική, αλλά γιατί δεν ήθελα. Θεωρώ πως οι προτάσεις που κατέθεσα όλα αυτά τα χρόνια καθώς και το ολοκληρωμένο πλάνο διοίκησης, δεν είχε νόημα να γίνουν μέρος ενός κυκλώνα αντιπαράθεσης.


Το αποτέλεσμα είναι πάντως απογοητευτικό, καθώς παρότι ο συνδυασμός που συμμετείχα (Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο) έλαβε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου την δεύτερη θέση, εντούτοις το 11.65%, αποτελεί ήττα όχι μόνο της πολιτικής μας τοποθέτησης η οποία σε κεντρικό επίπεδο συνδυασμού δεν έδωσε βάση στη Μύκονο, όσο και της προσωπικής μου υποψηφιότητας, καθώς δεν κατάφερα να πείσω περισσότερους συμπολίτες μας να νιώσουν πως πιστεύουμε στην αλλαγή.


Δίνω συγχαρητήρια στους υποψηφίους των υπολοίπων συνδυασμών για τον αγώνα καθώς και στους δύο εκλεγέντες της Περιφερειακής μας Ενότητας. Είμαι σίγουρος πως θα αποτελέσουν φωνή όλων μας και θα διεκδικήσουν για το νησί μας τα περισσότερα δυνατά οφέλη.


Στις Περιφερειακές εκλογές του 2023 όμως, υποστήκαμε μία συντριπτική ήττα.


Ήττα γιατί δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον κόσμο να μας εμπιστευτεί. Ήττα γιατί δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο πως η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Ήττα γιατί δεν μπορέσαμε οι εκλεγμένοι να πείσουμε 2 κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν στην άκρη τους εγωισμούς και να κατεβάσουν κοινό συνδυασμό στις εκλογές. Ήττα γιατί ακόμη κι έτσι, αποδεχτήκαμε ορισμένοι σε όλους τους συνδυασμούς απλά να κατέβουμε στις εκλογές δίνοντας φαιά ουσία, χρήματα και χρόνο, για να κάνουν κάποιοι διακοπές σε μερικά νησιά και κενές περιεχομένου δηλώσεις στην τηλεόραση. Ήττα γιατί τελικά, μόνοι μας δώσαμε τον αγώνα αυτό, παρά τα αντιθέτως υποσχόμενα. Ήττα γιατί όλοι ήθελαν αλλαγή στους Δήμους των Κυκλάδων, αλλά όχι στην Περιφέρεια!


Ζωή χωρίς ήττες όμως, είναι κακομαθημένη ζωή.


Η συνειδητή μου επιλογή να συμμετέχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές τόσο του 2019 όσο και του 2023 δίχως να αποτελώ εγγεγραμμένο μέλος ενός κόμματος, πολλάκις λοιδορήθηκε από κοινωνούς του κομματικού σωλήνα εκατέρωθεν· μου έδινε όμως την ευκαιρία -που με τίποτα δεν θα άλλαζα- να εκφράζω την γνώμη μου δίχως να αναγκάζομαι να περιμένω τη συμφωνία κάποιου κόμματος. Και αυτό έκανα τα προηγούμενα χρόνια.


Δεν σκοπεύω να γράψω τα χιλιοειπωμένα “θα είμαι εδώ”, “η επόμενη μέρα” κτλ. Θα τα λέμε όμως εκεί που με γνωρίσατε, με συνηθίσατε και με μάθατε. Στον δρόμο, στις αγορές, στη δουλειά, στο μεροκάματο. Μακριά δηλαδή από τις φούσκες.


489 Μυκονιάτισσες και Μυκονιάτες επέλεξαν να ψηφίσουν αυτόν που τους έδωσε φωνή, αυτόν που δεν φοβήθηκε να υψώσει ανάστημα απέναντι στα συμφέροντα.

Και αυτό, δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, τα όμορφα λόγια και τη συγκινητική στήριξη.


Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου Γιάννη και Κατερίνα, τα αδέρφια μου Πέτρο και Γιάννη καθώς και τον συνεργάτη μου Νίκο Καζαντζίδη για την αρωγή, την υπομονή και τη στήριξη τους σε αυτή την εκλογική μάχη.


Εις το επανιδείν.

Μηνάς Λυριστής

11 views
Post: Blog2_Post
bottom of page