top of page
  • Writer's pictureMinas Lyristis

Τελετή Ανάδειξης της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024

Παρευρέθηκα σήμερα στην Τελετή Ανάδειξης της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024. Μια σημαντική πρωτοβουλία με πολλές προοπτικές για τη συμμετοχή των νέων και των εμπλουτισμό των πολιτικών για αυτούς σε τοπικό επίπεδο.


Νικήτρια πόλη ήταν η Κομοτηνή, ενώ οι Δήμοι Θέρμης, Λαρισαίων, Νεάπολης Συκεών και Ορεστιάδας ήταν ανάμεσα στην τελική επιλογή χάνοντας την πρωτιά “στα σημεία”.


Η πρωτοβουλία "Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024" αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής των νέων στη διαμόρφωση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Ο Δήμος Μυκόνου (και ευρύτερα οι υπόλοιποι νησιωτικοί Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου), οφείλει να αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία και να ενταχθεί στο πρόγραμμα την επόμενη φορά αναπτύσσοντας πολιτικές που θα ενισχύσουν τη θέση των νέων στο νησί μας.


Παρόλο που η Μύκονος αποτελεί προορισμό ιδιαίτερης έλξης, αντιμετωπίζει έλλειψη υποδομών και ευκαιριών για τους νέους. Είναι αναγκαίο να επενδύσουμε σε πολιτικές που θα προωθήσουν την ανάπτυξη της νεολαίας στο νησί μας, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές δραστηριότητες.


Με στεναχωρεί το γεγονός πως οι νέοι του νησιού μας δεν έχουν επαρκείς υποδομές και ευκαιρίες για πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα, προοπτικές για μια εργασία εκτός του τουρισμού (ή έστω εντός του αλλά σε εξειδικευμένες θέσεις), ή για συμμετοχή σε πολιτικές αποφάσεις.


Είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη συμμετοχή τους. Ζητώ λοιπόν από τον Δήμο Μυκόνου να καταθέσει υποψηφιότητα την επόμενη φορά, με αξιώσεις ώστε να αποτελέσει την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας του 2025.


Προτείνω ακόμη να στοχεύσουμε στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

  • Υποδομές για την Εκπαίδευση: Δημιουργία εκπαιδευτικών κέντρων και προγραμμάτων που θα προάγουν την ανάπτυξη νέων ταλέντων και δεξιοτήτων για τους νέους Μυκονιάτες.

  • Προσφορά Επαγγελματικών Ευκαιριών: Δημιουργία πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την εγχώρια επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία αξιόλογων και ικανοποιητικών θέσεων εργασίας για τους νέους.

  • Συμμετοχή στην Πολιτική Λήψη Αποφάσεων: Δημιουργία μηχανισμών που θα ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των νέων στην πολιτική διαδικασία, καθώς το νησί μας αξίζει να ανοίξει τα αυτιά του στις προτάσεις της νεολαίας.

  • Πολιτιστικές και Κοινωνικές Δραστηριότητες: Υποστήριξη προγραμμάτων που προωθούν την πολιτιστική ανταλλαγή, την τέχνη και την κοινωνική συνοχή.

  • Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων: Εκπαίδευση των νέων σε ψηφιακές τεχνολογίες για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.


Εύχομαι η πολιτική για τη Νεολαία στη Μύκονο να προοδεύσει τα επόμενα χρόνια, καθώς η ενεργός συμμετοχή των νέων αποτελεί το θεμέλιο για το δυναμικό και αειφόρο μέλλον του νησιού μας.


Μηνάς Λυριστής



14 views
Post: Blog2_Post
bottom of page