top of page
  • Writer's pictureMinas Lyristis

Στο πλευρό των απεργών μεταφορών λυμμάτων Μυκόνου

Συντάσσομαι στο πλευρό των απεργών Μεταφορών Λυμάτων Μυκόνου και τα δίκαια αιτήματα τους.

Παραθέτω παρακάτω την αναφορά μου προς τους αρμόδιους φορείς.



 

Αναφορά


Γνωστοποιείται στους αρμόδιους φορείς η απεργιακή κινητοποίηση των ιδιοκτητών και εργαζόμενων του κλάδου των βυτιοφόρων μεταφορών λυμμάτων στο νησί της Μυκόνου. Η παραπάνω απεργιακή κινητοποίηση οφείλεται στην αδυναμία των οχημάτων μεταφοράς λυμάτων να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του νησιού, καθώς η νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σημερινό αριθμό βυτιοφόρων σε λογικά χρονικά πλαίσια.


Πιο συγκεκριμένα, καθώς μόλις το 30% περίπου της νήσου Μυκόνου είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο αποχέτευσης, το υπόλοιπο εξυπηρετείται από τα βυτιοφόρα μεταφοράς λυμμάτων. Σήμερα στη Μύκονο, βρίσκονται σε υπηρεσία 12 βυτία. Αυτά τα βυτία, σε πρόχειρο υπολογισμό δύνανται να πραγματοποιούν συνολικά περί τα 100 με 120 δρομολόγια ημερησίως.


Η νέα εγκατάσταση βιολογικού, έχει προϋπολογίσει την υπηρεσία 2 βυτίων σε όλο το νησί, καθώς εκπονήθηκε προ δεκαετίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο υπολογισμένος όγκος λυμάτων στο σύνολο της ημέρας, να αφορά μονάχα δυο οχήματα αντί των δώδεκα, και σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό προτάθηκε η χρήση σωλήνα Φ-100 ως ο συνδετικός κρίκος του βιολογικού καθαρισμού με τα βυτιοφόρα. Αντίστοιχα όμως, ο αγωγός της αποχέτευσης είναι διαμέτρου Φ-500.


Το γεγονός αυτό, οδηγεί στην πιο αργή εκκένωση των βυτιοφόρων, σε χρονικούς ορίζοντες άνω των 40 λεπτών, γεγονός που σε συνάρτηση με τον αριθμό των 12 βυτιοφόρων που λειτουργούν στο νησί, δημιουργεί υπερσυμφόρηση στις εγκαταστάσεις του βιολογικού.


Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η αναμονή κάθε βυτίου στον βιολογικό προκειμένου να αδειάσει, και στην περίπτωση που και τα 12 είναι εκεί την ίδια στιγμή (γεγονός απολύτως λογικό, και πολλάκις επαναλαμβανόμενο εντός κάθε ημέρας), τότε χρειάζεται αναμονή έως και 5 ωρών προκειμένου να έρθει η σειρά του κάθε οχήματος για να βγει σε νέο δρομολόγιο.


Τελικός χαμένος, είναι ο πληθυσμός του νησιού μας, που αναζητά βυτίο προκειμένου να εκκενώσει τις δεξαμενές λυμάτων του, αλλά αυτό είναι ανέφικτο.


Πέραν της ενημέρωσης για το ζήτημα, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου άμεσα να επιλυθεί το πρόβλημα, είτε μέσω της αλλαγής του σωλήνα εξυπηρέτησης των βυτιοφόρων σε μεγαλύτερο μέγεθος (πχ Φ-500), είτε μέσω εύρεσης διαφορετικής λύσης, κατά τις υποδείξεις των αρμοδίων.


Με εκτίμηση,


Μηνάς Λυριστής

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

ΠΕ Μυκόνου





Post: Blog2_Post
bottom of page