top of page
  • Writer's pictureMinas Lyristis

Τοποθέτηση για το ζήτημα των αυθαιρέτων στη Μύκονο

Ο Δήμος Μυκόνου αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της άδειας γνωστού καταστήματος στην περιοχή του Πανόρμου κατόπιν απαίτησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Έχουν γραφεί αρκετά για την απόφαση αυτή και τις προεκτάσεις της. Πάντως είναι γεγονός πως για την υπόθεση των αυθαιρέτων ο κρατικός μηχανισμός έχει κινηθεί με ασυνήθιστη ταχύτητα και με εμφανή προσπάθεια άμεσης παραγωγής “έργου”.


Το έργο αυτό, δηλαδή η κατεδάφιση τελεσίδικα βεβαιωμένων αυθαιρέτων, είναι μια αρχή επιβολής της νομιμότητας, στην οποία δεν χωρούν “ναι μεν, αλλά”. Υπάρχουν πολλές απόψεις που μπορούν να ακουστούν, βήμα όμως στην παρανομία δεν μπορεί να δίνεται σε μία ευρωπαϊκή, χαρακτηριζόμενη ως ευνομούμενη Πολιτεία.


Εξάλλου, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές έθεσαν πρώτες τον τόνο με αυστηρό λόγο και συγκεκριμένες ονομαστικές αναφορές τόσο για περιοχές που παρατηρήθηκε υψηλή παραβατική συμπεριφορά όσο και για συγκεκριμένα καταστήματα. (για πρώτη ίσως φορά στα χρονικά). Εν τέλει, οι δικαστικές αρχές, πρωτοστάτησαν με ξεκάθαρες θέσεις στο φλέγον ζήτημα έναντι των περισσότερων πολιτικών αρχόντων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, γεγονός που προκαλεί μεγάλες απορίες. Μάλιστα, τη στιγμή που κάτοικοι του νησιού μας βοούν για τις αυθαιρεσίες και τα δημοσιεύματα εθνικής εμβέλειας εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών είναι σχεδόν καθημερινά, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως στην πολιτική σφαίρα οι περισσότεροι εκλεγμένοι στον Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, σιωπούν.


Το ερώτημα ωστόσο είναι, θέλουμε ένα νησί που να το λυμαίνονται κάθε λογής κακοποιοί, αυθαιρετούντες και παράνομοι;


Αν όχι, καλώ τους αιρετούς να καταθέσουν τις απόψεις τους επί των ζητημάτων αυτών, προκειμένου να γνωρίζουμε κι εμείς ποιοι είναι σύμμαχοι και ποιοι εν τέλει “ιδιώτες”.


Έρχονται άλλωστε και εκλογές σύντομα…


Μηνάς Λυριστής

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

ΠΕ Μυκόνου

24 views
Post: Blog2_Post
bottom of page