top of page
  • Writer's pictureMinas Lyristis

Τοποθέτηση Μηνά Λυριστή στο ΠΣ σχετικά με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του 11ου Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (10/11/2021) τοποθετήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μηνάς Λυριστής καταθέτοντας προτάσεις σχετικές με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.


Η συνεδρίαση ήταν κοινή με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.


Ακολουθεί η τοποθέτηση του, όπως αυτή εκφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Οργάνου.


 

H επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί ένα αίτημα των κατοίκων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχεδόν από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο αύξησης του στο 24%.

Είναι κομβικής σημασίας για τα νησιά μας, από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα έως τα μικρότερα, να επανέλθει το μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Οι νησιώτες έχουν δυσανάλογα μεγαλύτερα έξοδα από τους κατοίκους του κορμού της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή σε καμία περίπτωση δεν έχουν αντίστοιχες παροχές.


Ωστόσο, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών, είναι ένα αίτημα δίκαιο, αλλά όχι ένα αίτημα που με την πραγμάτωση του οποίου, πρόκειται να λυθούν τα ζητήματα οικονομικής φύσεως που αφορούν τον τόπο μας.


Παράλληλα με το αίτημα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, οφείλουμε να πιέσουμε και για την αντίστοιχη επίλυση και κατά συνέπεια ορθή λειτουργία, του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ενός μέτρου που τελεί υπό απαξίωση από την κεντρική διοίκηση, με τις πληρωμές να καθυστερούν χαρακτηριστικά, ενώ και στον τομέα των καυσίμων φαίνεται να υπολειτουργεί.


Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου είναι ισότιμοι με αυτούς του κέντρου ως προς τον νόμο. Πρέπει να είναι ισότιμοι όμως και ως προς την οικονομική συνεισφορά τους προς το κράτος. Πρέπει να είναι ισότιμοι και προς τις παροχές ή υποχρεώσεις των εξόδων τους.

Προκειμένου αυτό να καταστεί πραγματικότητα, καταθέτω τις εξής προτάσεις προς διαβούλευση;


  1. Υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Νότιο Αιγαίο

  2. Υποστήριξη του αιτήματος μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά με λιγότερους από 300 κατοίκους.

  3. Αίτημα άμεσης πληρωμής των νησιωτών που έκαναν χρήση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου

  4. Πίεση να πληρωθούν τα εκκαθαρισμένα έξοδα των πολιτών που έκαναν χρήση του μεταφορικού ισοδύναμου 6 φορές ανά έτος.

  5. Επαναφορά στο δημόσιο διάλογο και ανάγκη στοιχειοθέτησης του όρου της “νησιωτικής ρήτρας” (σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία) ή της “νησιωτικότητας” (σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) που εν πολλοίς αναφέρονται στο ίδιο ζήτημα. Ακόμη, η θεσμοθέτηση της θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρημάτων της χώρας μας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.


Είναι αναγκαίο αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι να συμπορευτούμε για το κοινό όφελος. Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου, έχουν χτυπηθεί σκληρά από την κρίση τα τελευταία χρόνια. Το πλέον σκληρό πλήγμα δυστυχώς, το έχει δεχτεί το καλάθι του Δωδεκανησίου και του Κυκλαδίτικου νοικοκυριού. Το καλάθι που ταΐζει τους παππούδες μας, το καλάθι που ταΐζει εμάς, το καλάθι που ταΐζει την επόμενη γενιά.

Χρέος μας, να το γεμίσουμε ξανά.


 


τοποθέτηση Μηνά Λυριστή για ΦΠΑ
.pdf
Download PDF • 76KB


Post: Blog2_Post
bottom of page