top of page
  • Writer's pictureMinas Lyristis

Εισήγηση Μ. Λυριστή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετικά με επένδυση στον Πλατύ Γιαλό Μυκόνου

Updated: Jul 28, 2021

Η τοποθέτηση του Μηνά Λυριστή ως ειδικού αγορητή της παράταξης "Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου" αλλά και η εισήγηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αφορούσαν το θέμα της επένδυσης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή "Καστελάκια" του Πλατύ Γιαλού Μυκόνου.


Ακολουθεί η εισήγηση αλλά και η μαγνητοφώνηση της.



 

Αγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα σας.

Το ζήτημα της ανέγερσης της ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση “Καστελάκια” Πλατύ Γιαλού Μυκόνου, είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την τοπική κοινωνία σε δύο επίπεδα.

Αφενός πρωταρχικό θέμα στις συζητήσεις έχει η οικονομοτεχνική διάσταση της προτεινόμενης μελέτης και αφετέρου -αλλά εξίσου σημαντικό- είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της.

Η Μύκονος όπως γνωρίζετε το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα ο Δήμος Μυκόνου βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, με σκοπό την δημιουργία μελέτης για να γνωρίζουμε τι δύναται και τι όχι να υποστηρίξει το νησί μας από άποψη νέων υποδομών.

Για να συμβεί αυτό, έχει ήδη αποφασιστεί η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου για χρήση “τουριστικών καταλυμάτων”. Ο Δήμος έκανε την παραπάνω επιλογή, μετά από μια σειρά γεγονότα τα οποία ανέδειξαν την αναγκαιότητα δημιουργίας μελετών φέρουσας ικανότητας για το νησί μας.

Στο πρόσφατο ΔΣ του Δήμου Μυκόνου -το οποίο και παρακολούθησα- το θέμα τέθηκε σε συζήτηση, και μετά από γόνιμο διάλογο αποφασίστηκε η αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Μυκόνου επί της τεθείσας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μέχρι να εκπονηθούν τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια της εκτός σχεδίου περιοχής της νήσου Μυκόνου από το αρμόδιο Υπουργείο.

Πως φτάσαμε αγαπητοί συνάδελφοι όμως ως εδώ;

Η Μύκονος, και ειδικότερα ο οικισμός του Πλατύ Γιαλού αποτελεί ένα από τα πλέον διαφημισμένα και πολυπληθή σημεία του νησιού. Επιπλέον όμως είναι ένα μέρος με πολύ υψηλό δείκτη κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ το ποσοστό αυτό υπερπολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι με τους επισκέπτες στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταστήματα της περιοχής.

Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν αποτελεί συνθήκη εξαγωγής συμπερασμάτων. Ωστόσο, όταν ο πίνακας συζήτησης εμπλουτίζεται και από τον αριθμό μονίμων κατοίκων και επισκεπτών, σε συνάρτηση με τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αλλά και την απόρριψη λυμάτων και απορριμμάτων, τότε καθίσταται σαφές το εκρηκτικό μείγμα της περίπτωσης αυτής.

Δεν είναι άλλωστε άγνωστες στα αυτιά και τα μάτια μας οι περιπτώσεις έλλειψης νερού στο νησί της Μυκόνου (ειδικά τα καλοκαίρια η λειψυδρία αφορά ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα), καταστροφής αγωγών λυμάτων (πρόσφατο το παράδειγμα στην παραλία του Πλατύ Γιαλού) αλλά και της υπερβολικής δόμησης με απουσία κοινόχρηστων χώρων ή χώρου για δημιουργία δρόμων.


Τα γεγονότα αυτά υπάρχουν εδώ και καιρό, με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται και τους επισκέπτες να βλέπουν εικόνες που δεν συνάδουν με το προφίλ του νησιού. Για αυτό και οφείλουμε ως αιρετοί να προτείνουμε λύσεις για την επίλυση των ζητημάτων αυτών, που κατά την άποψη μας μπορούν να προηγούνται των κατασκευών γηπέδων αντισφαίρισης για παράδειγμα.

Η παρούσα πρόταση, που έρχεται σήμερα στο όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι μια επιπλέον επιβάρυνση στην ήδη βεβαρυμένη περιοχή του Πλατύ Γιαλού. Η θέση, ο όγκος καθώς και η λειτουργία της μονάδας αυτής, πρόκειται να δημιουργήσει επιπλέον απορρίμματα, λύματα αλλά και χρήση νερού για τις υδατοδεξαμενές της.

Επιλογικά, η “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” και εγώ, στεκόμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ακολουθούμε την απόφαση του Δήμου Μυκόνου. Το πρωτοβάθμιο όργανο γνωμοδότησε αρνητικά.

Αγωνιώντας για το μέλλον της περιοχής, του υπερπληθυσμού και του υπερθετικού στοιχείου αποβολής απορριμμάτων, λυμάτων αλλά και λοιπών περιβαλλοντικών ζητημάτων που ανακύπτουν, αλλά και σεβόμενοι την γνώμη όσων ζουν στην περιοχή αλλά και ευρύτερα του Δήμου Μυκόνου, ψηφίζουμε αρνητικά.



 
Τοποθέτηση Λυριστή Μηνά
.pdf
Download PDF • 24KB
 


73 views
Post: Blog2_Post
bottom of page