top of page
 • Writer's pictureMinas Lyristis

Περιφερειακό Οδικό Δίκτυο Μυκόνου: Το όραμα χάθηκε στις λακούβεςΤη Μύκονο επισκέφτηκε -ολίγον τι ινκόγκνιτο- η Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τις προηγούμενες ημέρες.

Δυστυχώς οι λίγες ώρες που παρέμεινε στο νησί της Μυκόνου της έδωσαν την ευκαιρία να φωτογραφηθεί μονάχα στο Δημαρχείο.


Δεν πειράζει όμως, γιατί η αντιπολίτευση είναι εδώ για να συμβάλει στο έργο της Περιφερειακής Αρχής.


Μιας και η Αντιπεριφερειάρχης δεν πρόλαβε να κάνει βόλτα στο νησί, και ιδίοις όμμασι να παρατηρήσει τι συμβαίνει στον τομέα ευθύνης (;) της, κρίνω σκόπιμο να την ενημερώσω τα εξής:


 1. Οι περιφερειακοί δρόμοι του νησιού, αποτελούν τομέα ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σε αυτούς:

  1. δεν υπάρχει ενδεδειγμένος ηλεκτροφωτισμός.

  2. Η άσφαλτος είναι κακής ποιότητας, σε πολλά σημεία επικίνδυνη.

  3. Δεν υπάρχουν στηθαία και προστασία σε περίπτωση ατυχημάτων

  4. Η διαγράμμιση στη Μύκονο είναι ένας όρος που υπάρχει μόνο στη φαντασία μας.

  5. Είναι προφανές (τόσο από το 2014 όταν η παρούσα Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε καθήκοντα, όσο και από το 2019 που επανεκλέχτηκε), πως το οδικό δίκτυο της Μυκόνου είναι επιβαρυμένο σε τέτοιο βαθμό που οι δρόμοι δεν μπορούν να αντέξουν την όχληση και την πίεση, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά ακόμη και τον χειμώνα.

  6. Παρατηρείται σε πολλά σημεία των περιφερειακών οδών η καταπάτηση του δημοσίου δρόμου με σκοπό την άμεση ή έμμεση κερδοσκοπία από τους καταπατητές.

2) Επειδή στα τοπικά ΜΜΕ διάβασα πως η Αντιπεριφερειάρχης έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμο για “συνδυασμένες μεταφορές, σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο, νέο λιμάνι και ποιοτικές υπηρεσίες”, έχω να πω τα εξής:

 1. Συγχαρητήρια αξίζουν στο Δήμο Μυκόνου που ανέχεται επί 8 χρόνια την απουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη συντήρηση του οδικού δικτύου, την οδική ασφάλεια αλλά και τη χάραξη πολικής μέσω της εκπόνησης μελετών για το οδικό δίκτυο της επόμενης 20ετίας.

 2. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στους πολίτες του νησιού που κάνουν υπομονή, ανεχόμενοι το να μην έχουν δρόμους (πάντα βέβαια -για να είμαι ειλικρινής-, 4-5 μήνες πριν τις εκλογές οι δρόμοι ασφαλτοστρώνονται).

 3. Το σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται υπό τη διαχείριση ιδιωτικής εταιρίας και όχι του Δήμου Μυκόνου.

 4. Το Νέο Λιμάνι της Μυκόνου, πράγματι αποτελεί μια πολύ σημαντική επένδυση για τη Μύκονο. Αναρωτιέμαι βέβαια, εάν η διασύνδεση του με το υπόλοιπο νησί μέσω του περιφερειακού οδικού δικτύου αντικατοπτρίζει το όραμα της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου για τους δρόμους της Μυκόνου.

 5. Οι ποιοτικές υπηρεσίες αποδίδονται και παρέχονται από όλους εμάς που εργαζόμαστε σκληρά για το θαύμα του ελληνικού τουρισμού. Υπηρεσίες που παρέχονται από τον δικό μας ιδρώτα, για να έρχονται κατόπιν εορτής οι πολιτικοί και να βγάζουν ωραίες φωτογραφίες. Ας πούμε και ένα ευχαριστώ στα παιδιά του μεροκάματου, τα παιδιά της παραλίας, της κουζίνας, του σέρβις, των ενοικιαζόμενων οχημάτων, της υποδοχής, των ξενοδοχείων, των δωματίων, των εστιατορίων, των μπαρ, των καφετεριών, των θαλάσσιων σπορ, των πλοίων, των οδηγών, αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων, των δασκάλων, των γιατρών, των αστυνομικών, του λιμενικού και της πυροσβεστικής και όσων άλλων εργάζονται για να έχουμε το “θαύμα του τουρισμού”, μένοντας σε αδιευκρίνιστες συνθήκες, δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα δουλεύουν ανασφάλιστοι.


Και εκτός από το “ευχαριστώ”, να σκύψουμε το κεφάλι και να δημιουργήσουμε λύσεις για το στεγαστικό όλων αυτών των ανθρώπων. Λύσεις για τους χαμηλούς μισθούς. Λύσεις για τα εξαντλητικά ωράρια. Λύσεις για τις ανύπαρκτες συμβάσεις εργασίας. Για τους αδήλωτους υπαλλήλους. Για τις πλασματικές απολύσεις.


Για μερικούς, τα παραπάνω είναι φαντασίες. Για εμένα είναι ο μονόδρομος. Και αυτά, θα λυθούν μόλις έρθει η σειρά μας.


Μήνας Λυριστής

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου


34 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page