Τις προηγούμενες ημέρες, στα πλαίσια της παρουσίας μου στη Σύρο για το Περιφερειακό Συμβούλιο, είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στον χώρο του Aegean Neorion Innovation Center. Η παραπάνω δράση αποτελεί συμμετοχή εταιριών (ONEX, CISCO) αλλά και φορέων (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Το Aegean Neorion Innovation Center όπως μας εξήγησε ο κύριος Νικολούζος φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο hub όπου θα φιλοξενούνται πολλές δράσεις του τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, υπό την αιγίδα των εταιρειών και των φορέων.
Για την ώρα, φιλοξενείται έκθεση παρουσίασης ορισμένων συσκευών που οι ιθύνοντες του κέντρου νιώθουν πως είναι χρήσιμα για τα νησιά μας, όπως για παράδειγμα ένα σύστημα απινιδωτή ή μια κινητή μονάδα τηλεϊατρικής.
Παρά την ενδεχομένως όχι τόσο εντυπωσιακή συλλογή παραδειγμάτων για το τι παράγει το κέντρο, μετά από συζήτηση και ερωτήσεις, η αντιπροσωπεία του συνδυασμού ‘Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου’ με την οποία και συμμετείχα, έλαβε απαντήσεις από τους αρμοδίους για τις προθέσεις τους, το όραμα και τις προτάσεις τους.
Για παράδειγμα, υπάρχει σαφής στόχευση για την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, με σκοπό την προμήθεια αιματολογικών συσκευών ή/και καρδιογράφων στα απομακρυσμένα νησιά. Έτσι, ιατροί νοσοκομείων ή εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούν να έχουν πλήρη γνώση για τα ζωτικά στοιχεία ενός ασθενή και θα δρουν εξατομικευμένα και από απόσταση, σώζοντας ζωές. Το παραπάνω μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αναφέρθηκε, να δώσει την ευκαιρία στον εξεταστή/ιατρό να μην προβεί σε αεροδιακομιδή ασθενούς εφόσον κριθεί πως αυτή δεν είναι απαραίτητη.
Επιπλέον, το κέντρο σε συνεργασία με την Cosmote εγκαινίασε συνεργασία με το Νοσοκομείο Σύρου με σκοπούς την έξυπνη ασφάλεια (smart security), τη δημιουργία δικτύων, την κυβερνοασφάλεια, την οικονομία ενέργειας αλλά και την ψηφιοποίηση εγγράφων.
Σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με σκοπούς την παρουσίαση έτοιμων λύσεων, τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου μέσω υποδομών αλλά και την παραχώρηση αίθουσας σεμιναρίων για τις ανάγκες του Ιδρύματος.
Τέλος, το κέντρο φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα εξεύρεσης λύσεων για οποιοδήποτε πρόβλημα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, βασιζόμενο στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ενώ εκτός από τις δραστηριότητες του, προσδοκεί και στην πρόσκληση digital nomads για να δουλέψουν εξ αποστάσεως στους χώρους του.
Στις ερωτήσεις μου περί διασύνδεσης με επιπλέον Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή την ένταξη του ως συμμέτοχος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι ιθύνοντες απάντησαν θετικά και πως τα παραπάνω είναι ενέργειες οι οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν στο μέλλον, όπως επίσης προβλέπεται η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού για τις εργασίες του Κέντρου.
Μηνάς Λυριστής Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου ΠΕ Μυκόνου
Comments